Τριπλάσια πλέον στην Ελλάδα τα 3 μικρόβια που κανένα αντιβιοτικό δεν σταματά Ημερομηνία:
Σήμερα 21/3/2026, 07:00 - Εμφανίσεις: 19
Πρώτη, με τουλάχιστον τριπλάσιους θανάτους από ανθεκτικές λοιμώξεις εν συγκρίσει με τις λοιπές χώρες της Ευρώπης είναι η Ελλάδα, όπου κάθε χρόνο χάνουν την ζωή τους 2.100 άνθρωποι από ανθεκτικά μικρόβια.
Η κατάσταση αυτή «αφοπλίζει» τους γιατρούς, αφού τα συνήθη αντιβιοτικά δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν τις λοιμώξεις λόγω αντοχής των μικροβίων, οπότε χρειαζόμαστε ολοένα και νεώτερης γενιάς αντιμικροβιακά φάρμακα για να καλυφθεί ο πληθυσμός, ακόμα και εκτός νοσοκομείου.
Την ίδια ώρα, από τα έξι τελευταία αντιβιοτικά που έχουν κυκλοφορήσει διεθνώς ήδη από το 2018 για την αντιμετώπιση μικροβίων που προκαλούν εξαιρετικά ανθεκτικές νοσοκομειακές λοιμώξεις, μόνο τα 4 κυκλοφορούν στη χώρα μας, ενώ για τα άλλα δύο χρειάζονται ειδικές διαδικασίες εισαγωγής μέσω ΙΦΕΤ.
Οι διαδικασίες αυτές, όσο γρήγορα κι αν γίνονται χρειάζονται τουλάχιστον μια εβδομάδα μέχρι να φτάσει το αντιβιοτικό για τον συγκεκριμένο ασθενή, όμως αυτός το χρειάζεται εκείνη τη στιγμή και θα μπορούσε να μην υπάρξει τελικά ο απαραίτητος χρόνος αναμονής…googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); });googletag.cmd.push(function() {googletag.display("300x250_middle_1")}) Για το λόγο αυτό, οι λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρχουν τα εν λόγω νεώτερα αντιβιοτικά σε απόθεμα στα νοσοκομεία, με σκοπό να αντιμετωπίζονται οι ασθενείς έγκαιρα.
Χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA), εντεροβακτήρια και ανθεκτικός πνευμονόκοκκος αποικίζουν ασθενείς και εκτός νοσοκομείου, αυξάνοντας τη νοσηρότητα και θνησιμότητα To ανθεκτικό μικρόβιο ακιντεομπάκτερ στο μικροσκόπιο Στοιχεία για τις ανθεκτικές λοιμώξεις και τα προβλήματα δημόσιας υγείας που δημιουργούνται στη χώρα μας, έδωσαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων (ΕΕΛ), με αφορμή το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων που πραγματοποιείται στην Αθήνα.document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); Ο πρόεδρος της ΕΕΛ Ν.
Σύψας χαρακτήρισε τη μικροβιακή αντοχή ως σιωπηλή πανδημία καθώς το 2024 εκτιμάται ότι πάνω από 1,3 θ...